'

ΓΔ: Η διόρθωση που αναμέναμε ήρθε και μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί στην περιοχή του 38% retracement.

 

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο σχόλιο, λόγω της κυματικής θέσης του δείκτη δεν θα θέλαμε να δούμε διόρθωση μεγαλύτερη του 38% (με μέγιστο το 50% retracement).

Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η διόρθωση να έχει ολοκληρωθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί με άμεση ανοδική αντίδραση και άρνηση του δείκτη να επανέλθει σε νεότερα τοπικά χαμηλά. Προσέγγιση των 877 μονάδων θα ενισχύσει το σενάριο αυτό.

Ο δείκτης αρνείται να διορθώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, έχει απωλέσει σημαντικότατο μέρος της προηγούμενης ανοδικής του δυναμικής. Αν ένα μέρος των τραπεζών δεν αντιδρούσε τόσο θετικά (κυρίως ΕΤΕ και δευτερευόντως η ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ) η κατάσταση θα ήταν αρκετά χειρότερη.

Η διστακτική αυτή πορεία έρχεται παράλληλα με ισχυρή ανοδική επέκταση των ξένων σημαντικών αγορών και μας έχει προβληματίσει για το ευρύτερο σενάριο που θα επιλέξει τελικά ο δείκτης. Μια πρώτη σχετική προσέγγιση έγινε στο προηγούμενο σχόλιο.

 

Η εξίσωση που πρέπει να λυθεί..

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η ΒofA  θέτει με άμεσο και καθαρό τρόπο 3 βασικές παραμέτρους που πρέπει να εκπληρωθούν ταυτόχρονα για να  υπάρξει λύση στο τραπεζικό πρόβλημα της Χώρας. Αυτές είναι:

α) τα NPE's να έρθουν κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο

β) αυτό να γίνει σε ΄΄εύλογο χρονικό διάστημα΄΄

γ) να μην γίνουν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Κατά την γνώμη μας αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει. Η μόνη λύση για άμεση και ουσιαστική βελτίωση με σχετική επιστροφή στη κανονικότητα είναι οι ΑΜΚ (όπως καθόλου τυχαία προτείνει με έμμεσο πλήν σαφή τρόπο το ΔΝΤ). Αυτό όμως θα οδηγήσει σε άμεση καταστροφή τους τωρινούς στρατηγικούς μετόχους των τραπεζών. Σε μια περίοδο όπου καλούνται οι διεθνέις επενδυτές να φέρουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους αυτό είναι απολύτως αδύνατο να γίνει. 

Επομένως, το σχετικό θέμα αναμένεται να σέρνεται για αρκετά χρόνια ακόμα, με τεράστια ανοχή (σκόπιμη και ιδιοτελή φυσικά) από μέρους των Ευρωπαϊκών εποπτικών  αρχών. Δεν είναι τυχαίο που ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης παραμένει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2016, στις αρχές δηλαδή της ανόδου στου χαα..

 

DJIA

Ο δείκτης κατάφερε να υπερβεί το σημαντικό επίπεδο των 27,306 μονάδων και δείχνει να απελευθερώθηκε ανοδικά από την οριζόντια ουσιαστικά κίνηση των τελευταίων μηνών.

Διατηρούμε τα πρώτα stop long σχετικά κοντά στα παρόντα επίπεδα. Ο δείκτης εκτιμούμε ότι μπορεί να συνεχίσει ανοδικά τις επόμενες ημέρες.

Ο Γ. δείκτης συνεχίζει την ανοδική του πορεία με πολύ μικρές ενδιάμεσες διορθώσεις.

Παραμένει πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια λίγο ευρύτερη βραχυχρόνια διόρθωση η οποία εκτιμούμε ότι δεν θα απειλήσει την ανοδική προοπτική του δείκτη.

Στη παρούσα φάση πιστεύουμε ότι οι όποιες διορθώσεις θα παραμείνουν μικρές σε καθοδική έκταση και χρονική διάρκεια καθώς οι ανοδικοί στόχοι είναι αρκετά υψηλότερα.

 

DJIA

Ο δείκτης επιβεβαίωσε τα νεότερα τοπικά υψηλά και είναι πλέον πολύ κοντά στην ανοδική διαφυγή από τον οριζόντιο σχηματισμό των τελευταίων μηνών.

Παραμένει πιθανή μια ενδιάμεση μικρή καθοδική διόρθωση πριν την ανοδική διαφυγή. Τυχόν καθοδική διόρθωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία αγορών: