'

Στο σχόλιο αγοράς της Κυριακής είχαμε αναφέρει ότι ανεξαρτήτως του αν μπορέσει η αγορά να πετύχει ένα ακόμα τοπικό υψηλό θα αναμένουμε μια ισχυρή καθοδική κίνηση.

Η κίνηση αυτή θεωρούμε ότι θα διορθώσει την άνοδο από τις 592 μονάδες, επομένως θα είναι βαθιά.

 

Βραχυχρόνια εικόνα

Αυτό που επείγει αυτή την στιγμή είναι η πολύ βραχυχρόνια συμπεριφορά της αγοράς.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα καθοδικό υπόλοιπο της τρέχουσας διόρθωσης προς την περιοχή των 790 μονάδων τουλάχιστον: 

 24/02/2020

Μεγάλη η τοπική αδυναμία του Γ. Δείκτη. Η πολύ βραχυχρόνια διόρθωση των ξένων αγορών του έδωσε την αφορμή για το επόμενο καθοδικό σκέλος.

 

- Σε εξέλιξη, και πιθανή ύφεση, είναι η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα. Ωστόσο έχει μόλις αρχίσει να μεταδίδεται και σε άλλες χώρες της Ασίας καθώς και στην Ευρώπη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν σημαντική πίεση σε συγκεκριμμένους οικονομικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Οι κλάδοι αυτοί συνεισφέρουν περίπου το 17% του ΑΕΠ της χώρας μας. Μη επίλυση του προβλήματος τους επόμενους 1 με 3 μήνες θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στην οικονομία της Χώρας μας. Αυτό θα πρέπει με την σειρά του να προεξοφληθεί και στο χ.α.α.

Επίσης, το πρόβλημα με τα Κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου είναι ότι ναι μεν είναι καλύτερα εξοπλισμένα από υγιονομικής άποψης να αντιμετωπίσουν τον ιό αλλά οι καθιερωμένες συνθήκες ελευθερίας και ατομικισμού που επικρατούν θα απαιτήσουν ουσιαστικά συνθήκες επιβολής στρατιωτικού νόμου για μια επιτυχή αντιμετώπισή του φαινομένου (τουλάχιστον σε κάποιο τοπικό επίπεδο). Αυτό ουσιαστικά επιβλήθηκε (χωρίς κοινωνικές διαμαρτυρίες) στην Κίνα και γιαυτό φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια ύφεση στην εξέλιξη της μετάδοσης της νόσου. Αυτό δεν ξέρουμε αν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρες Δυτικού τύπου, τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

 

- Όπως έχουμε ήδη αναφέρει δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σχετική αδυναμία του ΓΔ έναντι των ξένων σημαντικών αγορών.

Στη παρούσα φάση για να διατηρήσει σημαντικές πιθανότητες ανοδικής συνέχειας εκτιμούμε ότι δεν θα πρέπει να παραβιάσει καθοδικά συγκεκριμμένα επίπεδα. 

Τα επίπεδα αυτά έχουν παρουσιαστεί στα τελευταία σχόλια αγοράς, ως οι πρώτοι βραχυχρόνιοι καθοδικοί στόχοι, και έχουν ως εξής: