'

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας επαναλαμβανόμενα αρνητικά νέα για την κατάσταση της Γερμανικής οικονομίας. Επίσης, έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές γνώμες για το πως μπορεί να αποτραπεί μια ύφεση στην οικονομία της.

Προς το παρόν φαίνεται να έχει αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί ΄΄συγκυριακά΄΄ το πρόβλημα μέσω της πολιτικής της ΕΚΤ (διαχείριση επιτοκίων & επιπλέον αγορές διαφόρων assets). Οι Γερμανοί δεν είναι ακόμα διατεθειμένοι να πειράξουν την ΄΄Ιερή αγελάδα΄΄ του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (και της δημοσιονομικής επέκτασης). Το πιθανότερο σενάριο είναι να καταφέρουν να αναβάλουν η να περιορίσουν το πρόβλημα για τα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια.

Η αγορά, μέσω του δείκτη DAX, προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια τα επερχόμενα προβλήματα μετά την κορύφωση στις 13,596 μονάδες (αρχές 2018). Έκτοτε, προχώρησε ουσιαστικά σε μια οριζόντια βαθιά  διόρθωση αναζητώντας επιπλέον κίνητρα. Δεν είναι τυχαίο που χρονικά η ολοκλήρωση της καθοδικής κίνησης του δείκτη συμπίπτει με την ανακοίνωση και έναρξη του επόμενου προγράμματος αναζωπύρωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ.

Έχουμε λόγους όμως να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο (οικονομική ύφεση) και τότε θα πρέπει να ληφθούν πραγματικά σημαντικές πολιτικές αποφάσεις στο σύνολο των μεγάλων οικονομιών σε επίπεδο χάραξης πολιτικής και όχι απλά νομισματικών μέτρων.. Οι αποφάσεις αυτές δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν αποδεκτές και να ξεκινήσουν εφαρμογή. Για αυτό ακριβώς το λόγο θα υπάρξει μεσοχρόνια ισχυρή ταλαιπωρία στις οικονομίες και στις υποκείμενες αγορές τους.

Αν δούμε το μακροχρόνιο διάγραμμα του Dax διαπιστώνουμε δύο βασικά πράγματα:

α) η αγορά αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ότι η αντιμετώπιση της κρίσης του 2007 με τον ΄΄Γερμανικό τρόπο΄΄ θα ενίσχυε τα μέγιστα την Γερμανική οικονομία. Αυτό, διαγραμματικά, έγινε αντιληπτό με την εντυπωσιακή άρνηση του δείκτη να κάνει νεότερα χαμηλά το 2009 (όπως όλοι οι σημαντικοί δείκτες και οικονομίες τότε σε σχέση με τα χαμηλά του 2003).

β)  Ο δείκτης, κυματικά,  βρίσκεται σχετικά κοντά (1,5 με 2,5 χρόνια) στην ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου (από το 2003). Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή του θα αναμένουμε να εκδηλωθούν πολύ σημαντικές καθοδικές πιέσεις. Το μέγεθός τους πιθανόν να είναι παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2007 - 2009.

Δείτε το μακροχρόνιο διάγραμμα του δείκτη και την εκτίμηση μας για την κυματική του θέση στην τρέχουσα χρονική συγκυρία:

Εγγραφείτε για περισσότερα...